Een jaarboek is een jaarlijks terugkerend fotoboek met de mooiste momenten van het afgelopen jaar. Een fotoboek maak je vaak van specifieke momenten, zoals een vakantie of bijvoorbeeld van een dagje weg. Maar in een jaarboek vat je het hele jaar in één boek samen. Het online foto bewerkingsprogramma leent zich uitstekend voor het maken van een jaaroverzicht met uitgebreide ontwerpopties. Gebruik je eigen fantasie en creativiteit, maar gebruik ook de tips uit dit artikel om jouw mooiste jaarboek te maken.
Bundel de mooiste momenten van je leven!
In een jaarboek bundel je de herinneringen van het afgelopen jaar. Maak hier een terugkerende traditie van en maak zo een prachtig overzicht van jouw leven. Die prachtige vakantie naar Spanje, een leuk weekendje weg met vrienden of misschien zelfs de geboorte van een nieuw gezinslid! Aan het einde van het jaar ben je een deel van deze prachtige momenten alweer vergeten. Laat staan de momenten van jaren geleden. Dit is jammer, want het is leuk om soms terug te kijken en stil te staan bij de dingen die je hebt meegemaakt.
Blik terug op een prachtige periode
Aan het einde van een periode komt er een natuurlijk moment om terug te blikken op de mooiste momenten uit die tijd. Dit kan een jaar zijn, maar bijvoorbeeld ook een sportseizoen of een schoolperiode. Stel aan de hand van de mooiste herinneringen jouw eigen verhaal samen. Zo kan je later altijd weer terugblikken op die fijne momenten.
Zet een verzameling op
Start met een mooie traditie door jaarlijks een prachtig jaaroverzicht te maken van de belangrijkste momenten uit jouw jaar. Doe dit jaarlijks en na verloop van tijd ontstaat er een overzichtelijke bundeling van de mooiste momenten uit je leven. Leuk om aan anderen te laten zien en om zelf in terug te bladeren. Daarnaast is een prachtige verzameling jaarboeken een indrukwekkend gezicht in je boekenkast!
Breng ontwikkelingen in beeld
In een fotoboek leg je veranderingen feilloos vast. Zeker als je er een traditie van maakt om ieder jaar een jaarboek te maken, zie je na verloop van tijd hoe jij en de dingen om je heen veranderen. De auto die je rijdt, je kapsels, je kledingkeuze en het interieur in je huis. Maar ook je huisdier groeit, kinderen worden groter en je familie dijt uit. Door regelmatig je herinneringen vast te leggen, zie je dus hoe snel jij en de wereld om je heen eigenlijk veranderen. Hoe ouder een fotoboek, hoe interessanter de verschillen met toen zijn.
Enthousiast geworden? Begin direct met het ontwerpen van jouw mooiste foto jaarboek!
Tips voor het maken van je jaarboek
Het online foto bewerkingsprogramma bevat ontzettend veel creatieve opties om jouw mooiste jaarboek mee te ontwerpen. Gebruik deze opties om ieder jaar het fotoboek te maken dat je graag wil. Gebruik deze tips en maak je jaarboek nog aantrekkelijker om in terug te bladeren.
1. Van tevoren nadenken over de belangrijkste momenten
Bij het maken van een jaaroverzicht is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over welke onderwerpen je wil bespreken. Het beste is om je foto’s gedurende het jaar alvast in mapjes met onderwerpen onder te brengen. Zo ontstaat er alvast een verdeling van de belangrijkste momenten van het jaar. Als je bijvoorbeeld de mapjes “Zomervakantie 2020 Spanje”, “Weekendje Texel 2022” en “Kerstdiner 2019” hebt, begin je alvast met een mooie onderverdeling voor je jaarboek. Hierna selecteer je alleen nog de belangrijkste momenten en de mooiste foto’s uit de losse map. Hoe meer foto’s je per map selecteert, hoe meer ruimte het moment in je foto overzicht gaat innemen.
Om de verdeling in maanden of momenten extra kracht bij te zetten, kun je ervoor kiezen om telkens andere achtergronden te gebruiken. Als je een jaarboek bijvoorbeeld in maanden verdeelt, kies je voor eenzelfde achtergrond voor die maand. Dit geeft rust in je fotoboek en maakt de onderverdeling in je jaarboek extra duidelijk.
2. Kies een specifiek onderwerp voor je jaarboek
Meestal maak je een jaarboek voor de mooiste momenten uit jouw leven of het leven van je gezin. Een jaarboek kan hierbij ook een specifieker thema hebben. Zo maak je een jaarboek voor jou en je geliefde, breng je het eerste jaar van je kind in beeld, of stel je de groei van je puppy centraal. Wat breng jij in beeld?
3. Anekdotes bij foto’s krabbelen
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Toch vertelt een foto niet altijd het hele verhaal dat bij het moment hoort. Een vakantiefoto van een etentje is mooi, maar het verhaal over de voortreffelijke Spanjaard die met veel gevoel voor show je eten opdiende laat je het moment écht herleven. Door een anekdote toe te voegen aan de foto vertel je het échte verhaal van die vakantie. Op deze manier wordt het nog leuker om terug te bladeren in je jaarboek. In het online foto bewerkingsprogramma voeg je gemakkelijk tekst toe aan je fotoboek. Met cliparts heb je daarnaast de mogelijkheid om de tekst bijvoorbeeld in een praatwolkje weer te geven.
4. Digitaliseer offline elementen
Niet alleen foto’s en anekdotes laten je prachtige momenten herleven, maar ook andere documenten als vliegtickets, concertkaartjes of geboortekaartjes zijn tekenend voor speciale momenten. Vaak heb je deze documenten niet digitaal voor handen. Scan ze daarom in of maak er een foto van en voeg ze als afbeelding toe aan je jaarboek om het plaatje compleet te maken.
5. Hoogtepunten breed uitmeten
Voor je jaarboek maak je een selectie van de mooiste momenten van het jaar. Binnen deze selectie zijn er altijd een aantal hoogtepunten die er uitspringen. Binnen het deel in je jaarboek over de het tripje naar Parijs is het bezoeken van de Eiffeltoren bijvoorbeeld het hoogtepunt. In je jaarboek maak je deze momenten speciaal door een gehele spread (twee naast elkaar liggende bladzijdes) te wijden aan één moment.
6. Zoek bekende nieuwsfeitjes op
Waar was jij toen Willem Alexander gekroond werd tot koning of toen het Nederlands elftal de finale speelde op het WK in Zuid-Afrika? Belangrijke momenten kleuren de herinneringen aan die tijd verder in. Zeker na verloop van tijd geven de nieuwsberichten een goed beeld van de tijdsgeest. Zoek online naar jaaroverzichten (bijvoorbeeld op Nu.nl) van het nieuws en gebruik Wikipedia voor meer informatie.
7. Wissel af met de opmaak van de pagina’s
Een jaarboek wordt leuker om te lezen als pagina’s van elkaar verschillen en er steeds nieuwe elementen worden gebruikt. Door de uitgebreide opties in het foto bewerkingsprogramma zijn er genoeg mogelijkheden om af te wisselen. Kies telkens voor verschillende achtergronden, andere cliparts en gebruik tekst op uiteenlopende manieren. Kies afwisselend voor staande, vierkante en liggende foto’s en gebruik zwart wit en kleurenfoto’s door elkaar. Op deze manier is elke pagina een verrassing en een feestje om naar te kijken.
8. Omslag als eyecatcher
De omslag is hét visitekaartje van je jaarboek en verleid je dus ook tot het openslaan ervan. Het is dus zaak om nét dat beetje extra aandacht te geven aan de omslag. Gebruik de meest aantrekkelijke foto of bijvoorbeeld het meest bijzondere moment dat illustrerend is voor dat jaar. Ook hier is één foto verspreid over de gehele cover aan te raden. Zorg dus dat deze foto de aandacht trekt!
9. Een inhoudsopgave om de lezer te helpen
Een inhoudsopgave helpt de lezer de verschillende momenten van jouw jaar te onderscheiden. Daarnaast bouwt het alvast de spanning op voor de lezer. Ook helpt het je bij het terugbladeren in je fotoboek als je op zoek bent naar specifieke foto’s. Handig dus!
10. Gemakkelijk delen met familieleden
Als je klaar bent met het ontwerpen van je fotoboek, is deze gemakkelijk na te bestellen. Geef een identiek fotoboek bijvoorbeeld cadeau aan geïnteresseerde vrienden en familieleden. Zo zijn je ouders waarschijnlijk erg geïnteresseerd in jouw vakantiebelevenissen en vinden opa en oma het bijvoorbeeld ook heel leuk om in het jaarboek van het gezin terug te bladeren.
Kijk terug op het afgelopen jaar, selecteer de mooiste foto’s van je dierbaarste herinneringen en maak jouw mooiste jaarboek!