Een jaarboek: een boek met alle herinneringen van jouw afgelopen jaar. Met een fotoboek kan je nagenieten van jouw beleefde momenten en terugkijken op de mooie herinneringen die je hebt gemaakt. Ieder jaar maak je nieuwe dingen mee, want in een jaar tijd kan er natuurlijk ontzettend veel gebeuren. Genoeg om een fotoboek mee te vullen. Kan je echter wel wat extra inspiratie gebruiken voor je jaarboek? In dit artikel lees jij hoe je een supertof jaarboek maakt!
Stap 1: keuzes maken
Formaat
Het begint natuurlijk allemaal bij het formaat. Het formaat is tenslotte bepalend voor hoeveel foto’s je erin kwijt kan, maar het beïnvloed ook de ruimte die je hebt om het fotoboek verder mooi op te maken. Mijn tip is eigenlijk om net een formaat groter te gaan zitten dan je nodig denkt te hebben. Heb je heel veel foto’s en denk je deze wel kwijt te kunnen in een fotoboek L? Dan raad ik je toch aan om toch voor een fotoboek XL te gaan, zodat je voldoende ruimte overhoudt voor het opmaken van de pagina, zodat je de ruimt hebt om wat bij de foto te schrijven.
Een onderwerp voor je jaarboek
Een jaarboek is normaal gesproken een fotoboek waarin je de mooiste en leukste foto’s van afgelopen maanden in verzameld. Van de minder belangrijke momenten tot de hoogtepunten. Van jouw favoriete momenten met je gezin, tot selfies en vakantiefoto’s, het kan allemaal. Maar je kunt je jaarboek ook een specifieker onderwerp meegeven. Zo kan je de groeicyclus van je kleine meid of man in beeld brengen of de mooiste momenten van jou en je geliefde en ga zo maar door.
Belangrijkste momenten
In een jaar gebeurt ontzettend veel en helaas kan je mogelijk niet alles kwijt in je fotoboek, daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over welke momenten en foto’s je in je fotoboek wilt hebben.
Stap 2: het visitekaartje van je jaarboek
Een toffe omslag is onmisbaar!
Je moet je jaarboek zien als een soort visitekaartje. Een goede omslag is belangrijk en hoort aantrekkelijk te zijn. Het moet jou verleiden om het fotoboek te openen. Weet jij al hoe de voorkant van je fotoboek eruit moet komen te zien? Een drukke omslag bestaande uit heel veel kleine foto’s is bijvoorbeeld ontzettend leuk voor een supertof jaarboek. Houd je daar niet van? Dan kan je bijvoorbeeld ook voor een rustige collage gaan waarbij je hooguit voor 4 foto’s gaat of laat jij liever één van jouw allermooiste foto’s schitteren op de voorkant?
Stap 3: de afwerking
Een jaarboek is een fotoboek waar je vast graag doorheen bladert, daarom is het belangrijk dat het fotoboek lang meegaat. Mijn tip: een harde kaft de ideale kaft voor een jaarboek, waardoor je zeker weet dat jouw fotoboek langer meegaat. Uiteraard kan je ook kiezen voor een zachte of lederen kaft. Voor de binnenkant kan je kiezen voor standaard, mat of glanzend fotopapier. Je foto’s komen bij al deze uitvoeringen prima tot zijn recht.
Inhoudsopgave
Tip: maak een inhoudsopgave in je fotoboek. Dat is niet raar of bijzonder, maar juist heel slim! Eigenlijk is het vaak niet gebruikelijk om een inhoudsopgave in je fotoboek te maken, zoiets deed je vroeger namelijk ook niet. Maar tegenwoordig is dat zo gek niet meer. Een inhoudsopgave helpt je om sneller de juiste foto’s te vinden en onderscheidt de verschillende momenten van elkaar.
De opmaak
Het bekijken van een fotoboek is nog leuker met een mooi opgemaakte pagina’s. Het opmaken van je fotoboek kan op veel verschillende manieren. Je zou bijvoorbeeld elke pagina een andere achtergrond kunnen meegeven. Maar je kunt ook tekst en cliparts gebruiken om je fotoboek naar de ‘next level’ te tillen. Je kunt het fotoboek helemaal vormgeven naar smaak. Van kleurenfoto’s tot zwart/wit foto’s. En van liggende of staande foto’s tot vierkante en retrofoto’s. Maak van je fotoboek een feestje, zodat je er elke keer met heel veel plezier doorheen kunt bladeren.
Stap 4: de extra’s voor een supertof jaarboek
Elke maand heb je wel iets bijzonders meegemaakt dat je hebt vastgelegd op camera. Voorzie je fotoboek van de meest prachtige foto’s en schrijf leuke anekdotes bij. Een foto vertelt namelijk niet altijd alles, er is natuurlijk ook heel wat vooraf gegaan of gebeurd tijdens het maken van de foto. Om die herinneringen te koesteren is het slim om deze leuke details bij je foto te vermelden.
Met een anekdote vertel je meer bij de foto, waardoor het nog leuker wordt om terug te bladeren door je fotoboek. Ook door de datum, plek of een ander leuk nieuwtje te vermelden weet je direct weer waar de foto is gemaakt, wat er op dat moment gebeurde en waarom je de foto gemaakt hebt. Naast anekdotes zijn er nog meer dingen die je kunnen helpen om deze momenten te herleven. Je zou eventueel ook reistickets, concertkaartjes of andere documenten kunnen toevoegen als extra aandenken aan een speciale dag of maand. Je kunt deze inscannen of zorg dat je ruimte over hebt, zodat je ze erbij in kunt plakken en het nog specialer maakt.
Wil je bepaalde momenten er echt uit laten springen? Dat zou je simpelweg kunnen doen door er meerdere pagina’s aan te wijden. Zo kan je o.a. de foto over twee pagina’s laten lopen of meerdere foto’s op de twee pagina’s laten schitteren. Lees deze blog voor meer tips en inspiratie die je helpen bij het maken van een supertof jaarboek.
Maak jij graag een supertof jaarboek met jouw mooiste momenten?
Deel jouw creaties met ons in een reactie op dit bericht op instagram via #mysmartphoto. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook en je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Lees ook: